maanantai 1. elokuuta 2016

Loukkupyyntiin valmistautuminen 2/2

Syötit voi aluksi heitellä loukun ympäristöön ja sisälle loukkuun. Mitä enemmän syöttiä sen paremmat ja houkuttelevammat hajut leviää lähiympäristöön. Laukaisunaruna voi käyttää kestävää siimaa tai  narua. Laukaisunaru voidaan kiinnittää syöttiin lävistäen tai syötin ympäri sitoen. 

Syötti laukaisunaruineen asetetaan loukun umpinaiseen päätyyn. Syöttiin kiinnitettävän laukaisunarun saa parhaiten pujotettua loukun päädyn läpi esim kepillä, jonka päähän on kiinnitetty taivutettu naula. Keppiä apuna käyttäen on helppoa siirellä myös syöttiä.


Syöttikeppi

Mikäli syötti on sijoitettu keskelle loukkua tai ulkoreunalle, on vaarana supin vahingoittuminen jäädessään lauenneen yläosan alle. Näin ei saa tapahtua. Loukun ulkopuolelle sivuille voi laittaa ohjureiksi puunrungot, joilla ohjataan supien kulkua turvallisemmin loukun sisälle.

Vielä ennen laukaisunarun asettamista laukaisimeen, on syytä tarkistaa loukun yläosan oikea laukeaminen ja alasputoaminen. Näin tehtynä varmistetaan, ettei ylä- ja alaosan väliin jää mitään tyhjää tilaa mistä loukkuun jäänyt supi pääsisi pakenemaan. Samalla säädetään sopiva korkeus loukun yläosalle. 

Seuraavaksi viritetään loukku. Virittäminen tapahtuu siten, että loukun yläosan kannatin-naru tai -ketju, sekä syötin laukaisunaru (kuvassa punainen naru) asennetaan laukaisimeen. 


Loukun yläosan kannatinketju

Laukaisin valmiina



Loukku pitää tarkastaa kerran vuorokaudessa. Mikäli ei viitsi käydä tarkastamassa loukkua päivittäin kannattaa hankkia loukkuvahti. Loukkuvahti lähettää tarvittaessa tilatiedon, sekä hälyttää loukun laukeamisen. Tiedot loukkuvahti lähettää tekstiviestillä.

Loukkuvahti asennettuna
Myös lähettävä riistakamera käy vallan mainiosti. Loukku tulee kuitenkin tarkastaa, mikäli loukulta ei ole tullut vuorokauden aikana kuvaa. Loukkuvahtiin palaan uudelleen tarkemmin syksyn aikana.


Loukku viritetty ja valmiina pyyntiin


Teksti PO kuvat PO ja LO