sunnuntai 10. heinäkuuta 2016

SUOMI R16 ELECTRO ASEKAAPPI

Elektronisella lukolla varustetun asekaapin ostaja on suurelta osin nettitietojen varassa. Liikkeistä kyllä löytyy asekaappeja, mutta lähes kaikki kaapit myymälöissä on varustettu avainlukolla. Suurimpaan osaan asekaapeista saa lisähintaan sähköisen koodilukon. Uuden asekaapin löysin kuitenkin loppujen lopuksi nettisivuja selaamalla.

Tarvitsin muiden turvakaappieni lisäksi koodilukolla toimivan asekaapin, jossa voisi pitää avainlukollisten kaappien avaimia, sekä tietenkin väljempää säilytystilaa nykyisille ja tuleville ampuma-aseilleni.

Kaappi toimitettiin postin rahtikuljetuksena kotiovelle. Kaapin sain siirrettyä sisätiloihin kahden miehen voimin nokkakärryillä. Siirrettävä asekaappi on syytä sitoa esim kuormausliinoilla kiinni nokkakärryihin. Tarvittaessa myös muuttopalveluyritykset siirtävät kaapin haluamaasi paikkaan. Nokkakärryistä asekaappi kannattaa siirtää pahvin tai jonkin muun lattiasuojan päälle, jonka jälkeen kaappi on helpompi siirtää lopulliseen sijoituspaikkaan. Kaapin alle jäänyt ylimääräinen pahvi on helppo leikata kaapin reunoja myöten.
Suomi R16 Electro Asekaappi

Lukitus asekaapissa on kampalukitus koodilukolla (hyväksytty SS 3492 mukaisesti). Kaapin materiaali on 4 mm teräs. Asekaapin sisältä löytyi sisustusta varten pitkä väliseinälevy ja kaksi pienempää hyllylevyä. Lisäksi kaapissa oli kaapin takaseinään kiinnitettäväksi solumuovipehmuste ja lattiapohjaan solumuovinen pohjamatto. Takaseinään kiinnitettävä solumuovipehmuste oli valmiiksi uritettu aseiden piippuja varten. Piippu-uria oli yhteensä yhdeksän.

Kampalukitus

SS 3492

Asekaapin pohjassa on neljä reikää ja seinässä kaksi reikää kaapin kiinnittämiseksi 10 mm pulteilla - joko lattiaan tai seinään, tai sekä että. Kaapin paino on 152 kiloa, joten kaappia ei lain mukaan tarvitse pultata rakenteisiin kiinni. Suosittelen kuitenkin kaapin kiinnittämistä säilytystilan rakenteisiin.

Asekaapista en löytänyt mitään laatuvikoja. Kaappi on ruotsalaisen Scandinavian Safe:n valmistama. Koodilukon käyttöönotto on yksinkertaista, eikä mitään ongelmia ilmaantunut lukon käyttöönotossa. Koodilukko saa virtansa 9V paristosta. Paristo on vaihdettavissa koodilukon kotelon alta. Numerokoodeja voi koodilukkoon asettaa 1-2 välillä.

Asekaappia mainostetaan 16:sta jopa 20:lle ampuma-aseelle. Totuus on valitettavasti kuitenkin jotain aivan muuta mikäli kivääreissäsi on optiikkaa. Tähtäinoptiikalla varustetut kiväärit vievät kaapista suurimman tilan, eikä kaappiin sitten enää oikein muuta mahdu. Mikäli haluaa sulloa kaapin täyteen aseita, tulee aseet säilyttää kaapissa asesukissa kolhujen ja naarmujen välttämiseksi.

Asekaappi ei ole ”valmislaatikosta”, vaan sitä joutuu hivenen tuunaamaan. Asekolhujen välttämiseksi asekaapin kaikkiin sisäseiniin ja oven sisäpuolelle kannattaa leikata esim retkipatjasta solumuovilevyjä. Mittaleikatut levyt voi kiinnittää kaapin sisäseiniin joko kaksipuolisella teipillä tai liimaamalla. Asekaapin mukana tulleeseen uritettuun solumuovipehmusteeseen kannattaa lisätä materiaalia syvyyden lisäämiseksi. Näin tehtynä kiväärit eivät nojaa kaapin takaseinään tähtäinkiikarien varassa.

Uritettu solumuovipehmuste

Kaapin strategiset mitat:

Ulkomitat: 1500 x 550 x 400 mm
Sisämitat: 1490 x 540 x 330 mm
Tilavuus: 330 l

Paino tyhjänä: n. 152 kg

Teksti ja kuvat; PO