keskiviikko 10. elokuuta 2016

PIENPETOPYYNTI - varasuunnitelma

Aiemmassa kirjoituksessani https://nordichunt.blogspot.fi/2016/07/loukkupyyntiin-valmistautuminen-12.html mainitsin varasuunnitelmaksi supien väijyntä- tai houkuttelumetsästyksen. Pyynti on tapahtunut joko väijymällä supien kulkureiteillä, houkuttelemalla haaskoilla tai hätääntyneen saaliseläimen ääntä matkimalla.

Hornady V-Max & Sierra Varminter HP
Alkukaudesta pienpetojen nahoilla ei ole arvoa, joten olen päätynyt metsästyspatruunaa valitessani käyttämään nopeasti laajenevia ns. varmint-luoteja. Käytän pääsääntöisesti kahta luotityyppiä, Hornadyn V-max ja Sierran Varmint HP luoteja. Kyseisten luotien pysäytysteho on hyvä ja pienpeto menettää henkensä välittömästi. Ampumapaikalle ei myöskään tarvitse hakea koiraa jäljestystä varten.

Supi ammuttu .30-06 Hornady V-Max patruunalla
Metsästysaseet sen sijaan vaihtuvat riippuen jahtipaikasta ja -tavasta. Husqvarna metsästyskiväärissäni https://nordicguns.blogspot.fi/ käytän Sierran Varminter-luotia. 30-kaliiperisissa kivääreissäni ja 222-yhdistelmäaseessani käytän Hornadyn V-Maxia.

Husqvarna 6,5x55SE & Hornady Varminter HP (amet 100m)

V-Max .30-06 amet 100m (kasa mitattu osumien ulkoreunoilta)

Sierran Varminter-luodit ovat reikäpäisiä ja Hornadyn V-max-luodit ovat polymeerikärjellä varustettuja. Luodit ovat osoittautuneet käytössäni tarkoiksi ja tehokkaiksi pienpetojen pysäyttäjiksi. Kyseiset luodit ovat olleet mieluisia luoteja ladata ja käyttää. Jahtipaikoissani ampumamatkat eivät ole kovinkaan pitkiä. Kohdistan aseeni 50-100 metrin etäisyyksille. Pienpetojen pillityksessä on hyvä kohdistaa kivääri 150 metrin etäisyydelle. Etukäteen tiedetyt maasto-olosuhteet määräävät kuitenkin kohdistusetäisyydet.

V-Max

Linkit luodinvalmistajien sivuille;



Teksti ja kuvat PO