sunnuntai 7. tammikuuta 2018

Metsästyskiväärin puhdistaminen ja huolto.

AINA ENNEN ASEEN PUHDISTAMISTA VARMISTA, ETTEI ASE OLE LADATTU.

Metsästyskiväärin puhdistamiseen on monta tapaa. Esittelen nyt omat tapani, joita olen vuosien varrella käyttänyt. Kivääriä puhdistaessa tulee käydä läpi seuraavat aseen kohdat: piippu, patruunapesä, lukko, lukkolaite, lipas, mahdolliset piipun vaimenninkierteet, aseen tukki, hihnalenkit / -pidikkeet, avotähtäimet, tähtäinkiikarin jalustat ja tähtäinoptiikka.

Puhdistusvälineitä ja kemikaaleja.
Kesällä, metsästysammuntaharjoitusten sesonkiaikana ei kivääriä välttämättä tarvitse puhdistaa ja huoltaa samalla tavalla kuin metsästyskaudella, jolloin ase on enemmän alttiina kosteudelle ja erillaisille rasituksille, sekä epäpuhtauksille. Rataharjoitusten jälkeen olen puhdistanut pelkästään suurimmat palojäämät kivääristä Boresnakella tai puhdistuspuikolla ja öljytupolla. Suurempien laukausmäärien jälkeen olen poistanut piipun rihloihin kertyneet mahdolliset kuparijäämät. Kuparijäämien kertyminen kiväärin piipun rihloihin on monesti asekohtaista. Toiset kiväärit keräävät kuparia piippuihin enemmän kuin toiset.

Metsästyskaudella joutuu metsästysreissun jälkeen kiinnittämään enemmän huomiota aseen huoltamiseen. Sisälle tuodun kostean ja kylmän aseen kannattaa antaa olla hetken aikaa huoneen lämmössä ennen puhdistamista. Aseen kastuneet metalli- ja puuosat tulee kuivata ja metalliosat kevyesti öljytä kangasliinalla tai talouspaperilla. Myös aseen sisäiset osat; piippu, patruunapesä, lukkolaitteen (lukonkehys) sisäpuoli, lipas ja lukko on kuivattava, puhdistaa ja kevyesti öljytä.

Metsästyskauden jälkeen voi tehdä aseelle perusteellisemman huollon. Huoltotöiden yhteydessä on hyvä irrottaa kivääristä samalla tukki ja tarvittaessa myös tähtäinoptiikka. Mikäli tähtäinkiikarin jalustat ja tähtäin näyttävät puhtailta ja asennus on kiinteä, ei jalustojen ja tähtäimen irrottamista välttämättä tarvitse tehdä. Pikajaloilla varustetun tähtäinkiikarin yhtenä hyvänä puolena on se, että se helpottaa jalustojen, tähtäinkiikarin ja kiväärin puhdistamista.

PIIPPU, PATRUUNAPESÄ JA VAIMENNINKIERTEET

Kiväärin piipun puhdistus tulee aina tehdä patruunapesän puolelta, ei piipun päästä. Kiväärin piippua puhdistettaessa kannattaa käyttää yksiosaista kuulalaakeroitua puhdistuspuikkoa tai Boresnakea (puhdistusnaru).

Yksiosainen kuulalaakeroitu puhdistuspuikko.
Yksi työntö patruunapesästä piipun suuhun päin. Ei mielellään edestakaista puhdistus- / hankausliikettä. Mikäli puhdistus tehdään piipun päästä on riskinä vahingoittaa piipun rihloja ja heikentää kiväärin tarkkuutta. Puhdistuspuikon käytössä kannattaa käyttää puhdistuspuikon ohjuria. Monet ohjurit suojaavat patruunapesän ja ylimenokartion lisäksi samalla asetta liialliselta aseöljyjen valumiselta puhdistustuposta aseen muihin osiin. Mikäli aseen rakenteen johdosta ei ole mahdollista suorittaa puhdistusta patruunapesän puolelta kannattaa hankkia piipun päähän ohjuri / suoja, joka suojaa piipunpään kruunausta.

Piipun vaimenninkierteet ja kruunaus.
Piippuun mahdollisesti kertyneen kuparin (luodin vaippamateriaali) olen poistanut pääsääntöisesti Forrest- puhdistusvaahdolla. Vaahdon olen laittanut jo hyvissä ajoin ennen piipun puhdistusta. Yleensä piippu on vielä kuuma ammunnan jäljiltä. Yksi tapa on ruiskuttaa Forrest-puhdistusvaahtoa tyhjään limsapulloon ja antaa vaahdon muuttua nesteeksi. Puhdistustuppo kostutetaan nesteeseen, jonka jälkeen tuppo piipun läpi. Lisäksi voi vielä laittaa vaahdot piippuun. Ensimmäisellä työntökerralla piipun läpi työnnetyn puhdistustupon tulee olla kauttaaltaan sininen. Kuvaamallani tavalla tehtynä olen puhdistanut piipun jo puolen tunnin tai muutaman tunnin kuluttua. Valmistaja lupaa aineen vaikuttavan 15-30 minuutin kuluttua.

Forrest-vaahdon muuttaminen nesteeksi.
Forrest-puhdistusvaahto sisältää piippua suojaavia aineita. Mikäli kivääri on jatkuvassa käytössä esimerkiksi kesällä ratakautena, niin en ole piippuun välttämättä laittanut Forrest-puhdistuksen jälkeen aseöljyä. Markkinoilta löytyy myös muunlaisia kuparinpoistoon tarkoitettuja piipun puhdistusaineita. Olen käyttänyt myös Tetra Gunin Copper Solventia ja Bore Tech Inc:n Copper Removeria. Tetra Gunin ja Bore Techin tuotteiden käytön jälkeen tulee muistaa öljytä piippu.

Patruunapesä on myös muistettava puhdistaa. Patruunapesän puhdistamisessa olen käyttänyt  .30 kaliipereissa 9,3 mm kokoluokan VFG-huopatulppia ja pienemmissä kaliipereissa pienempiä VFG-tulppia. Tiptonin puhdistustupot (Shooters Swabs), joissa on taivutettava ohut metallinen varsi, ovat myös erittäin hyviä patruunapesän puhdistamisessa. Erillaisia puhdistuspuikkojen pesuripäitä voi myös käyttää patruunapesän puhdistamiseen.

Kun kiväärin piippu ja patruunapesä on puhdistettu, tulee piippu puhdistaa myös ulkopuolelta. Kevyesti öljytyllä rätillä tai siihen tarkoitetulla erillisellä puhdistustarvikkeella. Tänä päivänä vaimenninkierteet on jo monessa uudessa aseessa vakiona. Vaimenninkierteet on tärkeää puhdistaa ja öljytä kevyesti. Muista puhdistaa myös piipunsuun kruunaus. Aserasvoja kannattaa välttää vaimenninkierteissä. Rasvat saattavat herkemmin kerätä likaa kierteisiin. Myös äänenvaimentimen kierteet on syytä puhdistaa.

LUKONKEHYS, LUKKO JA LAUKAISULAITE

Lukonkehyksen sisäpuoleiseen puhdistamiseen olen käyttänyt vanupuikkoja, talouspaperia ja erillaisia puhdistuspuikkojen pesuripäitä. Kiväärin lukon olen purkanut, puhdistanut ja öljynnyt kevyesti, mikäli kyseinen ase on ollut jahtikautena alttiina kosteudelle. Lukon osien öljyämiseen kannattaa käyttää hyvälaatuista aseöljyä ja välttää liikaöljyämistä. Lukon toiminta saattaa muuttua epävarmaksi kovilla pakkasilla, mikäli aseöljy on huonolaatuista tai öljyä on käytetty liikaa. Laukaisulaitteen olen puhdistanut vain laitteen pinnalta ja suuremmat roskat puhaltanut pois paineilmalla. Kiväärin irtolippaan olen puhdistanut samalla tavalla. Kiinteällä makasiinilla varustetun kiväärin makasiinin osat olen puhdistanut tarkemmin tukin irrottamisen yhteydessä.

TUKKI

Kiväärin tukki on hyvä irrottaa raudoista jahtikauden jälkeen. Tukin irrottamisen jälkeen voi pyyhkiä kiväärin metallipinnoille kertyneet epäpuhtaudet. Tukista tulee tarkastaa hihnapidikkeiden kiinnittyminen ja kunto, sekä rekyylinvastin ja mahdollinen petaus. Puutukkisissa aseissa kannattaa tarkastuksessa kiinnittää huomiota metallin ja puun yhtymäkohtiin. Vanhat aseiden petausmassat saattavat olla kuluneita tai käytetty petausmassa liian pehmeää. Puu- ja metalliosien yhteenliittymäkohdat saattavat aiheuttaa aseen tukkiin rasituksia ja halkemia. Pienet alkavat halkeamat on syytä korjata tai korjauttaa ammattilaisella. Kiväärin tukki tulee myös öljytä. Olen käsitellyt aseen tukin öljyämistä täällä.

TÄHTÄIMET JA TÄHTÄINJALUSTAT

Avotähtäimet tulee myös puhdistaa, kevyesti öljytä ja samalla tarkastaa tähtäimien kiinnitys. Optisten tähtäinlaitteiden puhdistamiseen kannattaa käyttää niihin suunniteltuja puhdistusvälineitä. Likaisella öljyisellä rätillä tai paidan hihansuulla puhdistamalla saa aikaiseksi vain lian levittämisen optiikan lasipinnalle. Linssien puhdistamisessa voi käyttää hivenen mietoa astianpesuainetta ja vettä sormenpäissä pyörittäen kevyesti lasipintaa puhdistaen. Puhdistamisen jälkeen talouspaperilla kuivaus. Ennen pesua on kuitenkin syytä puhaltaa irtolika pois lasin pinnalta. Optisten tähtäimien rungon voi pyyhkiä puhtaalla kostealla liinalla tai vastaavalla. Ei kuitenkaan öljyisellä aseen puhdistamiseen käytetyllä liinalla. Kiikaritähtäimen jalustojen ja renkaiden kiinnitys kannattaa tarkastaa samalla kun jalustat puhdistetaan. 

PUHDISTUSVÄLINEET JA KEMIKAALIT

Suosittelen erillistä aseen huoltotelineen hankkimista. Huoltotelineet eivät ole kovinkaan kalliita niiden pitkää käyttöikää ajatellen. Huoltotelineessä voit puhdistamisen lisäksi asentaa esimerkiksi tähtäinkiikarin. Joitain telinemalleja voi käyttää ampumatukena. Puhdistuspuikon ohjureita on erillaisia. Tunnetuimpia on VFG:n ja Tiptonin tuotteet. Tarkista ohjurin soveltuvuus kiväärillesi ennen hankintaa.

Puhdistuspuikon adapteri taustalla oleville VFG-tulpille.
Piipun puhdistuksessa olen käyttänyt kaliiperikohtaisia VFG:n huopatulppia tai leikkaamiani kangaspaloja. Puhdistuspuikkona käytän yksiosaista puhdistuspuikkoa, jossa on kuulalaakeroitu kahvaosa. Puhdistuspuikon päässä olen käyttänyt tarpeen mukaan erillaisia adaptereita, joko huopatulpille tai kangaspaloille. Kuulalaakeroidun puhdistuspuikon ja huopatulppien etuna on rihlojen mukainen pyöriminen, jolloin lika irtoaa piipusta tehokkaammin. Edullisemmin piipun puhdistaa vanhoista vaatteista ja kodin tekstiileistä sopivan kokoisiksi leikatuilla kangaspaloilla. Pronssiharjapäitä olen käyttänyt vain todella pinttyneen lian poistamiseen. Nylonharjoja olen käyttänyt joidenkin kuparin poistoaineiden ja aseöljyjen levittämiseen.
Lampaantaljapala (Rig-Rag) ja Shooters Swabs
Metallipintojen puhdistamiseen olen käyttänyt talouspaperia, vanhoja tekstiilejä, vanupuikkoja ja aiemmin mainitsemiani Tiptonin puhdistustuppoja (Shooters Swabs). Metallipintojen puhdistamiseen ja kevyeen öljyämiseen olen käyttänyt lampaantaljapalaa (RIG-RAG). Puhdistusaineina olen käyttänyt mm. Tetra Gunin Action Blasteria ja WD-40 yleisöljyä. Metallipintojen voiteluun ja suojaamiseen olen käyttänyt mm. Safarilandin Break Free CLP:tä ja Ballistolin tuotteita.

Optiikan puhdistamiseen olen käyttänyt Zeissin omaa optiikan puhdistussarjaa. Puhdistussarja sisältää; Mikrokuituliinan, kosteita puhdistusliinoja, puhdistusnesteen, pölyharjan, pumpun ja laukun puhdistusvälineille. Vastaavalaisia tuotteita valmistaa mm. Swarovski, LensPen ym.
Zeiss optiikan puhdistussarja.
ASEIDEN VARASTOINTI

Aseet ja patruunat tulee säilyttää siten, ettei ulkopuoliset pääse niihin käsiksi. Suositeltavin tapa varastoida ampuma-aseet ja patruunat on poliisin hyväksymässä säilytystilassa tai hyväksytyssä asekaapissa. Aseiden varastoinnissa asekassakaapissa olen käyttänyt joka toisessa aseessa asesukkaa mahdollisten kolhujen välttämiseksi. Kivääreiden optiikka tulee myös suojata ja varoa optiikan kolhimista. Haulikot varastoin aina piipunsuu alaspäin, ettei mahdollinen aseöljy valu aseen laukaisukoneistoon ja aseen puuosiin. Tarvittaessa asekaapissa voi pitää myös kosteuden poistajia. Varastoinnin jälkeen ennen ammuntaa on kiväärin piipusta syytä muistaa poistaa sinne kertynyt aseöljy.

Teksti ja kuvat; P.O.