tiistai 20. joulukuuta 2016

RIISTANRUOKINTA: riistarehut makutestissä.

Olen pitänyt riistanruokintaa lähes ympäri vuoden. Riistarehuna käytän kauraa. Ruokintakauden aloitan alkusyksystä hyvissä ajoin ennen termisen kasvukauden päättymistä. Aikaisin aloitettu ruokinta totuttaa sorkkariistan ruoansulatuksen tarjottavaan rehuun. Vaikka pääasiallinen rehu onkin kaura, niin täydennysrehuna käytän mm. Riista-Eloa.

Riistarehuja
Täydennysrehua olen käyttänyt pieniä määriä, jotta eläinten ruoansulatus tottuu rehuun. Täydennysrehu on kuitenkin hyvä lisä. Yksipuolinen viljarehu saattaa aiheuttaa hirvieläimille ruoansulatusongelmia. Riista-Elon huonona puolena on rehun nopea pehmeneminen kosteassa. Rehu puuroutuu.

Rehujen lisäksi tarjoan eläimille omenoita ja juureksia. Juurekset ovat tärkeitä varsinkin talvikaudella. Juureksista eläimet saavat tarvittavan nesteytyksen. Isommat kakkoslaadun porkkanaerät olen hakenut peräkärryllä paikallisilta tuottajilta. Runsaslumisina talvina olen tarjonnut heinää vaihtelevalla menestyksellä. Aina ei tarjottavat ruoat maistu eläimille. Naapuriseuran ruokintapaikalla saattaa olla sillä hetkellä paremmat tarjoilut tai ruokailuseura.

Ruokintapaikat ovat riistapellolla ja riistapellon läheisyydessä. Monipuolinen tukiruokinta nuolukivineen avonaisessa maastossa on sorkkariistalle turvallinen ja hyvä tapa ohjata eläimet pois maanviljelyksiltä, taimikoilta ja  maanteiden läheisyydestä. Runsaslumisen talven lisäksi kevättalvi ja alkukevät ovat kovaa aikaa riistaeläimille. Riistaruokinta tuleekin lopettaa vasta siinä vaiheessa, kun eläimet siirtyvät kesälaitumille.

Minulle riistan ruokintaan on tullut uutena tuotteena maissi. Päätin kokeilla rakentamani uuden ruokinta-automaatin avulla, mikä mainitsemistani tuotteista on maistuvin valkohäntäpeuroille ja metsäkauriille. Rehulaarin pohjalle laitoin pienen määrän eri lajikkeita: ohraa, kauraa, maissia ja Riista-Eloa. Asensin riistakameran kuvaamaan "rehubuffettia".

Buffet-tarjoilu valmiina
Ensimmäisenä paikalle makutestiin saapuivat kaksi nuorta peurapukkia. Yleensä Riista-Elo on ollut maistuvin vaihtoehto, mutta nyt peuroille näytti maistuvan maissi.

Parhaiten pukeille maistui maissi.
Vuodenaika saattaa vaikuttaa peurojen ruokailuun. Juurekset oli jätetty rauhaan ja omenoita oli vain hivenen maisteltu. Jatkoin makutestiä kiimakauden aikana.

Kiima-aikana valkohäntäpeuroilla on muutakin mielessä, kuin pelkästään ruokailu. Tämän huomasin jahtitornissa istuessani ja odotellessani sopivan peuran kellistämistä. Nuori pukki söi ruokinta-automaatista 15 minuutin ajan, jonka jälkeen poistui paikalta. Hetken päästä ruokinta-automaatin ympärille tuli todella isokokoinen pukki. Peurapukki ei ollut kiinnostunut ruokailusta laisinkaan, vaan haisteli ruokinta-automaatin ympäristöön jääneitä hajujälkiä muutaman minuutin ajan, jonka jälkeen poistui takaisin tulosuuntaansa.

Kiima-ajan jälkeen alkaa tankkaus vähälle jääneen ruokailun ja tulevan talven varalle. Peurojen pitää saada paksu rasvakerros kuluttavaa talvea varten. Tänä vuonna Etelä-Suomessa talvi alkoi hetkellisesti jo marraskuun alussa. Marraskuussa lunta oli parhaimmillaan 30 cm. Vähän ennen lumen tuloa oli jo monet pellot käännetty mullokselle ja aikaisin alkanut talvi toi peurat normaalia aiemmin ruokintapaikoille. Peurojen ruokailua oli mukava seurata pimeässä, lumisen maaston valaistaessa ruokintapaikkaa. Etelä-Suomessa pääsee harvoin tarkkailemaan yöaikaan peurojen kiima-ajan käyttäytymistä. Ruokinta-automaatilta katosi aina ensimmäisenä maissit. Syöjinä pääasiassa peurat. Satunnaisina vierailijoina rusakot, kauriit, supikoirat ja mäyrä. Jos ei halua ruokkia kuin peuroja, tulee automaatin rehulaarin syöttökorkeus nostaa korkeammalle.

Täydennysrehut ovat kalliita verrattuna riistarehuihin (kaura ja ohra). Täydennysrehuista ainakin maissi saattaa ruokinnoillani syrjäyttää osittain Riista-Elon ja uuden Peuran-Herkun http://www.raisioagro.com/documents/12626/830481/Riistarehumainos_A4.pdf/628b417b-9290-496a-a2e7-fe4f234a9148 Riista-Elon ja Peuran-Herkun huonoina puolina on hukkamäärät tuotteen nopean huonontumisen takia, varsinkin kosteissa olosuhteissa. Kuiva ja aurinkoinen kevättalven sää on parasta aikaa Riista-Elon ja Peuran-Herkun säilyvyydelle. Toivottavasti uuden Peuran-Herkun kilohinta tulee olemaan kuluttajaystävällinen. Maissi on täydennysrehuista säänkestävin ja makutestin aikana maistuvin. Ruokintapaikoillani päärehuna säilyy edelleen rehukaura edullisuuden, säilyvyyden ja maistuvuuden takia. Riistamaissin käyttö lisääntyy kuitenkin täydennysrehuna.

Riistan ruokinta-automaateista lisää täällä.


Teksti ja kuvat; PO