sunnuntai 10. heinäkuuta 2016

HUOLELLISUUSVELVOITE

Aselain muutokset tulivat voimaan joulukuussa 2015. Kyseisessä lakimuutoksessa ampuma-aselakia tiukennettiin joidenkin säilytyssäädösten osalta. Lakimuutokselle annettiin viiden vuoden siirtymäaika.

Monelta uuden aseen ostajalta on kuitenkin jäänyt huomaamatta Poliisihallituksen ohje (ID-1558970199) tilanteista, jolloin siirtymäaikaa ei ole. Mikäli omistat viisi luvanvaraista ampuma-asetta tai erityisen vaarallisen ampuma-aseen ja olet hankkimassa uuden aseen, tulee luvanhakijan ennen uuden aseen hankkimista hankkia sisäministeriön asetuksessa määritelty murtoturvallinen ja lukittu turvakaappi. Tällä hetkellä hyväksytyt turvakaappistandardit ovat SFS 5870, SS3492, EN 1143-1 luokasta III alkaen sekä EN 14450 S1 ja S2.

Ampuma-aselain 105§:ssä mainittu huolellisuusvelvoite; ampuma-aseen, aseen osan, patruunoiden ja erityisen vaarallisten ammusten haltija on velvollinen pitämään ampuma-aseesta, aseen osasta, patruunoista ja erityisen vaarallisista ammuksista sellaista huolta, ettei vaaraa niiden joutumisesta asiattomien haltuun ole.

Lakimuutos sai asekaappimarkkinointiin vauhtia. Markkinoilla on ollut havaittavissa myös pientä hintakilpailua. Tällä hetkellä kuitenkin puuttuu kunnollinen asekaappivertailu erähenkisistä julkaisuista. Asekaappitarjontaa on kyllä yllinkyllin, varsinkin internetissä. Käytännön vertailu onkin sitten hankalaa. Uuden asekaapin ostaja saattaa loppupeleissä pettyä tilaamaansa tuotteeseen. On siis syytä tuoda esille muutamia asioita asekaappihankintoja suunnitteleville.

PO