keskiviikko 20. helmikuuta 2019

PASSIVAHTI

Elokuun alussa alkava vieraspetopyynti on hyvää aikaa riistanhoitotyölle. Tuolloin nuorien supikoirien saaminen loukkuun on tuloksellista. Vanhemmat supikoirat ovat hivenen varovaisempia loukkujen suhteen loppukesästä ja alkusyksystä. Jos täysikäiset supit eivät mene loukkuun pääsuunnitelman mukaisesti, tulee ottaa käyttöön varasuunnitelma. Varasuunnitelma sisältää houkuttelun tai kyttäysjahdin. 

Kyttäysjahti hämärässä ja jatkuva valppaana oleminen pidemmällä ajalla rasittaa silmiä, varsinkin jos kyseessä on pienempi riista. Vieraspetopyynnin apulaitteena passivahti on mainio laite. Kyseinen elektroninen laite on ollut käytössäni vuoden verran ja se on toiminut ongelmitta. Laitepakettiin kuuluu vastaanotin ja lähettävä liiketunnistin/lähetin kiinnityshihnoineen sekä korvanappikuuloke. Vastaanottolaitteessa on on/off-kytkin, sekä volume-säädin. Mukana paketissa on suomenkieliset käyttöohjeet.

Passivahtipaketti


Liiketunnistin asennetaan oletettavaan tai mielellään tiedossa olevaan riistan kulku- tai ruokailusuuntaan noin 5-10 metrin etäisyydelle. Liiketunnistimen sektori on 90 astetta. Liiketunnistin asennetaan paikoilleen virtakatkaisin ylöspäin. Liiketunnistimen maksimi lähetysetäisyys voi vaihdella maastosta riippuen noin 50-100 metrin välillä. Liiketunnistin tulee asentaa siten, ettei edessä ole oksia tai muita esteitä.

Passivahti asennettuna riistakameran alapuolelle.


Laitteen käyttö on yksinkertaista. Kytketään liiketunnistin päälle laitteen virtanapista. Liiketunnistimen ollessa päällä ja reagoidessa kohteeseen sen etupinnassa syttyy punainen merkkivalo. Seuraavaksi kytketään vastaanotin päälle vastaanottimen on/off-kytkimestä. Vastaanottolaitteen ollessa toiminassa laitteen punainen merkkivalo palaa jatkuvasti.

Passivahti sivulta


Korvanapin volume-taso kannattaa säätää sopivalle tasolle ennen kyttäämisen aloittamista, ettei liian kovalle säädetty hälytysääni turhaan säikäytä metsästäjää. Vastaanottimen punainen merkkivalo on hämärässä liian kirkas ja se kannattaa peittää vaikka teipillä.

Passivahteja löytyy markkinoilta erilaisia ja hintaisia. Tämän passivahdin löysin paikallisen tavaratalon löytölaarista hintaan 20€. Tuotteen hinta-laatusuhde oli siis kohdillaan.


Teksti; P.O.
Kuvat; P.O.

Julkaisijan kommentti päivitykseen liittyen: Tämä blogiaihe on julkaistu jo aiemmin muutama vuosi sitten. Sovellushäiriön takia blogijuttu siirtyi uusimmaksi aiheeksi. Se tuskin häiritsee lukijoita. Tähän vuoden aikaan passivahti on hyvä lisäapu rusakoiden ja pienpetojen vahtimismetsästyksessä. 20.2.2019 / P.O.