maanantai 27. toukokuuta 2019

JOCKER Trio Battue Extremum 12/70 haulikonpatruuna.

Euroopassa on noin seitsemän miljoonaa metsästäjää. Ranska ja ranskankieliset alueet ovat EU- alueen suurimpia metsästäjämäärällä mitattuna. Vuonna 2015 Ranskassa oli noin 67 miljoonasta asukkaasta metsästäjiä 1,1 miljoonaa. Ranskassa metsästys ei ole pelkästään varakkaiden harrastus, vaan metsästystä harrastetaan lähes kaikissa yhteiskuntaluokissa, varsinkin maaseudulla. Suuren metsästäjä- ja urheiluampujamäärän johdosta Ranskasta löytyy myös muutamia patruunoiden valmistajia.

Jocker Trio Battue Extremum 12/70
Olen aiemmin esitellyt Nobel Sport- konserniin kuuluvan ranskalaisen FOB- patruunatehtaan kuparihaulipatruunan. Tällä kertaa esittelen ranskalaisen Shoot Hunting Outdoorin valmistaman Jocker Trio Extremum patruunan. Shoot Hunting Outdoor on perustettu vuonna 2011. Tuolloin yritys otti haltuunsa Jocker- patruunoiden valmistamisen. Jocker- patruunamerkki on vuodelta 1974. Yritys valmistaa haulikonpatruunoita metsästäjille ja urheiluampujille. Yhtiön perustaja on työskennellyt aiemmin Tunet- patruunatehtaan palveluksessa, joten tietotaitoa haulikonpatruunoista on kertynyt vuosien varrella.

Muovihylsyiset 12/70 Jocker- patruunat
Jocker- patruunoita saa eri latauksilla 28-, 16-, 20- ja 12- kaliipereissa. Nyt esittelyssä olevan Jocker Trio Battue Extremum 12/70 patruunan rakenne koostuu seuraavista komponenteista: patruunan messinkisestä kannasta (mitattu 23 mm), nallista, muovihylsystä, muovisesta haulikupista, ruudista ja hauliannos kolmesta eri kokoluokasta ja materiaalista.

Jocker Trio Battueta saa kahdella eri haulilajitelmalla. Esittelyn patruunat ovat ladattu numeroilla 5,6 ja 7. Haulien halkaisijat ovat siis milleissä; 3,0 mm, 2,75 mm ja 2,5 mm. Patruunaa saa myös 4,5 ja 6 numeron hauleilla ladattuna. Molemmat eri haulilajitelmien patruunat on 38 gramman haulilatauksella.

Kansainväliset haulikokomerkinnät
Latauksessa on kolmea eri haulikovuutta. Tavallisten lyijyhaulien lisäksi osa latauksen lyijyhauleista on kuparoitu ja niklattu. Kuparoidut haulit ovat patruunassa päällimmäisinä, keskimmäisinä niklatut ja alimmaisina tavalliset lyijyhaulit. Haulit on siis ladattu patruunaan kokojärjestyksessä. Patruunan ruuti on kaksikomponenttinen lehtiruuti.

CIP- hyväksytyt patruunat on pakattu kymmenen patruunan pahvirasiaan. Patruunatietojen ja varoitustekstien lisäksi rasiasta löytyy myös kansainväliset haulikokomerkinnät. Patruunoiden lähtönopeustietoja ei rasiasta kuitenkaan löydy. Lähtönopeudet täytyy siis itse mitata koeammunnoilla. Pitemmittä puheitta siirrytään ampumaradalle testiolosuhteisiin.

Jocker Trio Battue Extremum patruunan komponentit.
Ennen ampumaradalle lähtöä purin kuitenkin yhden patruunan haulimäärän laskemista ja komponenttien lähempää tutkimista varten. Haulien joukosta löytyi vain muutama epämuodostunut hauli. Yhteensä hauleja oli patruunassa 334 kappaletta. Lyijyhauleja 83 kpl, niklattuja hauleja 109 kpl ja kuparoituja hauleja 142 kappaletta.

Jocker patruunoiden koeammunta.
Patruunoiden nopeus- ja haulikuviotestin koeammuin 35 metrin etäisyydeltä 120 cm x 120 cm kokoiseen maalitauluun. Ampumaetäisyyden mittasin Leupoldin laseretäisyysmittarilla. Koeammunnat suoritin ampumapöydältä tuettuna. Patruunoiden lähtönopeudet mittasin Pro Chrono Digital- luodinnopeusmittarilla yhden metrin etäisyydeltä.

Patruunoita koeammuin yhteensä neljä kappaletta. Koeammunnan aikana oli lämpötila + 11 astetta. Koeammunnat ammuin Winchesterin 12/76 kaliiperin päällekkäispiippuisella haulikolla. Supistajana käytin Carlson`s Ported Cremator Mid Range tarvikesupistajaa. Luotettavaa materiaalia haulien uppouman selvittämiseksi minulla ei ollut, joten patruunoiden testaaminen jäi ainoastaan lähtönopeuden ja haulikuvion tarkasteluun.



Mitatut patruunoiden lähtönopeudet (V1) olivat 395 - 412 m/s väliltä. Patruunoiden lähtönopeuksien keskiarvo on 405 m/s. Patruunoiden osumaprosentit halkaisijaltaan 75 cm kokoisessa maalitaulussa olivat seuraavanlaiset. 1 laukaus; osumaprosentti 75% ja tiheyden luku 2,36, sekä aukkojen määrä yksi (1). 2 lks; 74% / 1,92 ja aukkoja yksi (1). 3 lks; 75% / 2,21 ja aukkoja kaksi (2). 4 lks; 72% / 1,94 ja aukkoja yksi (1). Osumaprosenttien keskiarvo oli 74 ja aukkojen 1,25.

Patruunat antoivat haulikossani valitsemallani tarvikesupistajalla mielestäni hyvää haulikuviota. Tulee kuitenkin huomioida, että haulikuviot ja osumaprosentit ovat supistusasteelta täyssuppean luokkaa. Kyseisiä haulikuvioita pääset katsomaan Koeammunta.net sivulla.

Jocker- patruuna, hylsy ja supikoira
Pääsin testaamaan patruunan toimivuutta myös metsästystilanteessa. Pakkasta oli talvisäässä muutama astetta ja etäisyyttä liikkuvaan supikoiraan noin 20 metriä. Yksi laukaus ja supin liike pysähtyi. Talvella pienriistaan kannattaa tosin käyttää isommilla hauleilla ladattuja patruunoita kuin nyt käytin. Käyttämäni patruunan haulikoko saattaisi soveltua paremmin metsästyskauden alkuun.

Ehkä kolmen haulikoon patruuna on joissain tilanteissa tavallista patruunaa monipuolisempi. Joka tapauksessa patruunan soveltuvuuden omaan haulikkoon saa parhaiten selville koeampumalla. Nyt testaamani patruunat toimivat haulikkossani tarvikesupistajalla ammuttaessa hyvin ilman suurempia aukkoja.

Teksti; P.O.
Kuvat; P.O.
Video; P.O.