sunnuntai 26. maaliskuuta 2017

RWS SPEED TIP Professional .30-kaliiperin metsästyspatruunat.

Metsästysvarusteiden tekniset ominaisuudet varsinkin optiikan ja aseiden osalta kehittyvät koko ajan. Varusteiden ja patruunoiden kehittyminen mahdollistaa muun muassa ampumaetäisyyksien kasvattamisen. Patruunan valmistajista RWS julkisti vuonna 2016 pidemmille ampumaetäisyyksille tarkoitetun metsästyspatruunan SPEED TIP PRO:n kaliiperissa .338 Lapua Magnumin.

Tälle vuodelle RWS on julkistanut uusia kaliipereita SPEED TIP PRO-metsästyspatruunalle. Professional-patruunavalikoima laajenee .308 Win, .30-06 ja .300 Winchester Magnum-patruunoilla.

Professional-patruunat poikkeavat normaaleista Speed Tip-patruunoista siten, että ne on suunniteltu pidemmille ampumaetäisyyksille. Professional-luodin rakenne on tuttu aiemmasta HM-luodista (H-vaippa). Eroja kuitenkin löytyy. Professional-luodin vaipparakenne on nikkelipäällysteinen. Luodin kärkiosa ei ole reikäpää, vaan Speed Tip-kärjellä varustettu, jolloin ilmanvastusta on saatu pienemmäksi. Luodin veneperä vakauttaa lentorataa ja parantaa osuntaa.

Muuten luodin maaliballistiikka on toiminnaltaan vastaavanlainen kuin esimerkiksi UNI-Professional, UNI-Classic, ID-Classic, DK-Geschoss ja HM-luodeissa. Luodin pehmeä kärkiosa sirpaloituu heti osuessaan eläimeen. Luodin kovempi peräosa jatkaa matkaa lävistäen riistaeläimen ja aiheuttaa selkeän luodin ulostulon ja verijäljen.

Vaikka metsästystuotteet kehittyvätkin, niin metsästäjän tulee aina harjoitella varusteidensa käyttöä, tuntea omat rajansa ja selvittää soveltuuko patruuna kyseiselle riistaeläimelle. Ammattitaitoinen metsästäjä osaa olla myös ampumatta.

Tätä kirjoittaessa en löytänyt tarkempia ballistisia tietoja uusista Speed Tip PRO-patruunoista.

Linkki tehtaan uutisiin; RWS Speed Tip Professional

Teksti PO