maanantai 13. maaliskuuta 2017

LURE Predator Decoy pienpetohoukutin.

Kaaveita ja houkuttimia ovat metsästäjät käyttäneet läpi koko metsästyksen historian. Kaaveita on lukuisia erilaisia. Alkeellisista kyhäelmistä aina taideteoksiin asti. Vanhan ajan saaristolaisten vesilintukaaveet ovat tänä päivänä keräilykohteita ja kotien sisustuselementtejä.

Kevättalvi on parasta aikaa pienpetojen houkutteluun. Houkutuspillillä matkitun eläimen hätähuudon lisäksi voi pienpetojen houkuttelua tehostaa moottoroidulla houkuttimella. Hätääntyneen eläimen äänen lisäksi pientä jänistä muistuttava maastossa liikehtivä elektroninen houkutin kiinnittää pienpedon katseen houkuttimeen, pois houkutuspilliä puhaltavasta metsästäjästä.

Löysin netistä yhdysvaltalaisen Flextone Game Calls robottihoukuttimen, joka oli hinnaltaan edullinen. 20€ maksava houkutin näytti myös kätevän pieneltä. Elektronisen houkuttimen rakenne koostuu neljästä osasta. Jäniksen tekoturkki (sukka), yläosan moottoroitu runko, pohjaosa ja muovinen tukikeppi.

Houkuttimen rakenne.
Laitteen asennus on yksinkertaista. Yläosan pohjasta kierretään paristokotelon kansi irti ja paristokoteloon asennetaan kaksi  AA-paristoa. Tekoturkin sukkaosa pujotetaan yläosan rungon päälle ja kiinnitetään rungon sivuilla oleviin tarrakiinnikkeisiin. Yläosa asennetaan alaosaan, johon on kiinnitetty muovinen tukikeppi. Nyt elektroninen houkutin on käyttövalmis. Laite kytketään päälle ja sammutetaan yläosan kyljessä olevaa oranssia nappia painamalla.

Otin uuden houkuttimen mukaan vuoden ensimmäiselle aamun pillitysreissulle. Elektroninen houkutin mahtui paremmin reppuun kuin omistamani isompi aikuisen rusakon kokoinen elektroninen houkutin. Uusi houkutin oli myös kevyempi kantaa. Asensin laitteen lumiselle pellolle ja kytkin houkuttimen napista päälle. Menin noin kymmenen metrin päähän metsän reunaan puuta vasten maahan istumaan.

LURE Predator Decoy
Houkuttimen moottori piti yllättävän kovaa ääntä. Moottorin ääni kuului passipaikkaani asti. Rusakon poikasta muistuttava houkutin liikkui mielestäni liian vähän. Liike saisi mielestäni olla selkeämpää, jotta houkutin varmasti kiinnittäisi pedon huomion pois metsästäjästä. Otin laitteen muovisen tukikepin irti ja asensin houkuttimen pelkän alaosan varassa maahan. Nyt jänis näytti liikkuvan hivenen rivakammin. Jänis oli kuitenkin alempana ja kauempaa katsottuna vaikeammin erotettavissa.

Houkutin ilman tukikeppiä
Saalista ei tällä reissulla tullut. Se ei kuitenkaan ollut uuden houkuttimen vika, vaan normaalia metsästykseen kuuluvaa. Alla tiivistettynä.

+ Pienikokoinen ja kevyt
+ Hinta
- Äänekäs moottori
- Liikkuminen / liikerata

Valmistaja: Flextone
Paino: 340 g
Mitat: yläosan korkeus 350 mm ja tukikepin kanssa yhteensä 600 mm.
Virtalähde: 2 x AA-paristo


Teksti ja kuvat PO