torstai 29. syyskuuta 2016

VILLA-ASEPUSSI

Kyttäyskojuun tai torniin siirryttäessä yhtenä edellytyksenä on äänettömyys. Suojaamattoman aseen kolinat ja metalliset kilahdukset tai asepussista syntyvät äänet karkoittavat helposti riistan lähialueelta. Varsinkin hirvieläimillä on tunnetusti hyvä kuuloaisti. Talvisella pakkaskelillä äänet kuuluvat vielä selvemmin.

Villa-asepussi
Yhtenä vaihtoehtona hiljaiseen siirtymiseen on lampaan villasta valmistettu vihreän värinen pehmeä ja äänetön villa-asepussi. Asepussia saa kahdella eri pituudella, 113 cm ja 120 cm. 113 cm:n asepussi painaa 390 grammaa. Asepussin korkein kohta aseen tähtäinkiikaria ajatellen on 19,5 cm. Villa-asepussia voi käyttää myös muuhunkin, kuin pelkästään aseen kuljettamiseen. Asepussin voi asettaa ampuma-aukkoon aseen alle tueksi, samalla suojaten aseen etutukin alaosaa. Asepussi käy myös istuinalustana lämmittäen metsästäjän takalistoa. Asepussi menee pieneen tilaan ja siinä on ripustuslenkki säilytystä varten.

Ampuma-alusta

Istuinalusta
Villa-asepussissa voi aseen omaa hihnaa käyttää kannattimena. Ase sujautetaan pussiin ja vetoketjut laitetaan sen verran kiinni, että asepussi pysyy aseen ympärillä suojaten asetta. Asepussi suljetaan asepussin läpässä olevalla nahkaisella napilla. Mikäli asehihna häiritsee tuelta ammuttaessa, löytyy asepussista myös omat pienet reiät asehihnalle. Reiät ovat vetoketjun vetimien yhteydessä. Reikiin sopii esimerkiksi asehihnoissa käytettävät pikalukot. Myös Sako kivääreiden hihnalenkit sopivat kyseisiin reikiin. Kannoin yhdistelmäasettani molemmilla tavoilla. Päädyin kuitenkin aseen kantamiseen siten, että asehihna on kiinni aseessa. Vetoketjun kestävyys rasituksille hivenen epäilytti.
  
Asepussi on mukavan äänetön ja kevyt. Lampaan villasta valmistettua asepussia voisi kutsua asesukan ja asepussin risteymänä asevillasukaksi. Yksi tuunaus asepussiin kannattaa tehdä. Asepussin vetoketjun vetimet pitävät kilinää. Vetimien ympärille kannattaa pyöräyttää esimerkiksi pehmeää maastokuvioista teippiä. Teippaamalla saa kilinän loppumaan. Teippaamisen jälkeen aseen kuljettaminen, aseen poistaminen asepussista ja takaisin laittaminen asepussiin onnistuu varmasti äänettömästi. Villa-asepussin materiaali ei kuitenkaan suojaa asetta sateelta.

Teipattu vetoketjun vedin
Käytin villa-asepussia yhdistelmäaseeni kuljettamisessa koko talvikauden ja olin asepussiin todella tyytyväinen. Kevyt, äänetön ja asepussin helppo muunneltavuus mm. ampumatueksi ovat tämän asepussin etuja verrattuna jäykempiin eri materiaaleista valmistettuihin asepusseihin. Mikäli metsästäjä kaipaa äänetöntä asepussia metsästysaseensa suojaksi, niin tässä on sellainen. 

Yhdistelmäaseen esittely löytyy täältä; https://nordicguns.blogspot.fi/



Teksti ja kuvat PO