torstai 19. heinäkuuta 2018

Tehdään kannettava ampumapöytä.

Kuinka turhauttavaa onkaan, jos ampumatuki ei ole tarpeeksi vakaa. Vaikka kuinka olisi ase, tähtäin, tähtäimen kiinnitys ja patruunat viimeisen päälle suunniteltu ja varmistettu tulevaa jahtikautta varten, niin myös ampumatuen tai tuetun ampuma-aseen alustan on oltava vakaa ja kantava. Muuten koko aseen tarkkuuden tai osunnan testaaminen on turhaa. Pelkkä sinne päin ei saa riittää, oli ammuttavan riistan koko sitten hirvi tai latvalintu.

Riistanhoitoyhdistykseni ampumarata on puutteellinen. Radalla on mahdollisuus ampua tuelta hirvikokeeseen 100 metriltä tai harjoitella liikkuvaan hirveen. Mikäli haluat testata mitkä haulikonpatruunat soveltuvat haulikkoosi tai kohdistaa kiväärisi 150 metrin radalla, niin ampumaradalta ei löydy ampumapöytää tai muuta kiinteää tukea. Päätin hankkia ampumapöydän, jonka voin kuljettaa mukana radalle.

Ensin etsin sopivaa valmista ampumapöytää aseliikkeistä, mutta en löytänyt mieleistä. Seuraavaksi aloin miettiä itsetehtyä pöytää ja sukelsin Yuotube-maailmaan. Sieltä löytyikin videoita erilaisista itsetehdyistä ampumapöydistä. Ryhdyin tutkimaan varastojani, jos vaikka materiaalia olisikin jo valmiina omasta takaa. Löysin vesivaneria, apupukkeja, aputyöpöytää ja ruuveja ym. tarviketta.

Alkuasettelua ja mittailua.
Materiaali löytyi valmiiksi ja nyt piti sitten aloittaa suunnittelu paperilla. Hetken piirtelyn jälkeen nostin vesivanerilevyn apupukkien päälle ja levyn päälle ampumatuet ja ilmakiväärin. Mittailin levyä sopiviin mittoihin ja tein tussilla sahausta varten sahausviivat.

Sahaaminen kuviosahalla.
Lopuksi sahasin vielä kahva-aukon ja lisätuen levyn pohjaan. Levyn sahasin kuviosahalla. Levyn terävät reunat hioin vielä viilalla ja hiomapaperilla.

Jalkojen kiinnittäminen pöytään ja tukilevyyn.
Levyn saatuani valmiiksi asensin tukilevyn ruuveilla kiinni ja kiinnitin jalkojen metallirungon tukilevyyn prikoilla ja ruuveilla.

Ampumapöytä Suzuki Vitaran takakontissa
Nyt oli ampumapöytä valmis. Ampumapöytä mahtui Suzuki Vitaran takakonttiin. Tilaa jäi hyvin vielä muille varusteille. Takakontissa ampumapöydän päälle voi kasata vielä muut ampumaradalla tarvittavat ampumavarusteet.


Viiden laukauksen kasa 12 metristä.
Pöytää piti vielä testata ilmakiväärillä. Ammuin pöydältä 12 metrin päähän ilmakivääritauluun. Ampumapöytä antoi riittävän hyvin tukea. Parannettavaa kuitenkin löytyi, varsinkin jos kohdistaa raskaammalla kiväärillä pidemmälle matkalle.

Ampumapöydän kevyempi kenttäversio
Ammuttaessa apupukin taitettavat jalat olivat kyllä riittävän leveät, mutta metallijalat rungossaan antoivat hivenen periksi, jos painoa oli liikaa pöydän vasemmalla reunalla. Päätin tukevoittaa ampumapöytää Black & Deckerin Workmate-pöydällä.

Ampumapöydän raskaampi kenttäversio.
Kiinnitin Workmate-pöydän ampumapöydän jalkojen metallirunkoon. Näin tehtynä ampumapöydästä tuli tukevampi ampua ja ampujan jalat saa paremmin ampumapöydän alle. Ampumapöytä on nyt käytettävissä kevyenä tai raskaampana kenttäversiona.

Työaikaa sain kulumaan reilut pari tuntia ja materiaali löytyi valmiiksi kotoa. Rahaakin säästyi muutama sata euroa. Sinä teet varmasti vielä paremman - ei muuta kuin omaa ampumapöytää tekemään.

Teksti ja kuvat; P.O.